středa 30. listopadu 2022

Volám, voláš, voláme....

 Máte doma telefon? Toť naivní otázka. Určitě. A ne jeden.

Vzpomínám si jako malá holka, když jsme potřebovali zavolat něco důležitého do jiného města, tak jsme museli na poštu. U přepážky jsme paní sdělili telefonní číslo a poté čekali, až se ozvalo:  "Meziměsto Brno, do pětky!" Tím byla myšlena kabinka číslo pět.

Získat telefon doma, nebylo tak jednoduché. Vyřízení žádosti o něj trvalo dosti dlouho. Se sousedy jsme se domluvili, že požádáme o tzv. podvojku. Výhoda byla v tom, že jsme platili poloviční poplatky a nevýhoda zase v tom, když volal, nebo přijímal hovor jeden, ten druhý nemohl.

Nejdříve jsme dostali černý přístroj, na kterém se číslo vytáčelo na ciferníku a bylo čtyřmístné. Dodnes si ho pamatuji - 4285. Po nějaké době se podařilo rodičům ho vyměnit za modernější krémový.

To už snad ani není pravda.

A pak v devadesátých letech minulého století přišel ten zázrak. Mobilní telefon. První ho měl v naší rodině manžel. Takový ten s tou malou anténkou


Až za hodně dlouhou dobu jsem přišla na řadu já. Protože nosím malé kabelky, tak mě zaujalo "véčko". Byl to moc fajn telefon. Malý, skladný a měl dokonce i fotoaparát.

Sloužil mně dlouhou dobu, a až na nátlak rodiny jsem přešla na chytrý telefon.
Telefon je pro mě obrovský zázrak. Je to kouzlo. I když je to vše racionálně a technicky zdůvodnitelné, pro mě je telefon ten největší vynález a obrovské KOUZLO.
Manžela, který na mě mluví ze sousedního pokoje neslyším, ale dceru daleko za oceánem slyším a můžu si s ní kdykoliv popovídat.
No, není to nádherné kouzlo slyšet někoho /nyní i vidět/ ode mě tak vzdáleného????


Zdroj foto: Internet



20 komentářů:

  1. Také si to tak pamatuji,přesně jsi to napsala.Co nám dalo práce získat vytáčecí telefon s protekcí..Vše ale má své výhody a nevýhody.Když jsme byli v lese,nikdo nám nemohl zavolat a otravovat,dnes nás vyhmátnou všude.Jsme polohou telefonu pořád sledování a mladí se už neumí ani bavit,jen koukají do telefonu.Tož tak to je s telefonama.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako vše nové a moderní, tak i telefon přináší výhody, ale i zápory. Když si ho nevezmeš do lesa, tak se ti určitě stane nějaký úraz, nebo třeba zabloudíš. Tak máme na výběr.....

      Vymazat
  2. Que interesante reportaje. Un beso.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. To byl článek na téma "kouzla". A telefon je pro mě nepochopitelné kouzlo.

      Vymazat
  3. My jsme si pevnou linku pořízovali zřejmě v době, kdy už čekací doba nebyl tak dlouhá. Nepamatuji se, že by vyřízení žádosti trvalo nějak dlouho. Mobil jako takový jsem měla celkem brzy a časem jsem dospěla k ,,chytrému". Ovšem manžel má stále tlačítkový :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý se nechce učit něco nového. Úplně manžela chápu.

      Vymazat
  4. My měli v baráku jako jediní telefon, takže kdo potřeboval volat musel od nás, anebo si k nám nechat volat. Takže jsem furt lítala jako malá po baráku a zvonila na lidi že jim někdo volá. Na sídlišti jsme se ani přípojky nedočkali, a až po přestěhování sem na ves jsme ho měli. A co se týče mobilů, těch už naší rodinou prošlo hódně. Mimochodem ne "véčkách" jsem ulítávala, a přesně tuhle nokii jsem měla a milovala jí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já také. A móóóc těžko jsem se s ní loučila. Stále ji mám na poličce v ložnici vystavenou.

      Vymazat
  5. Máš pravdu, je to kouzlo. Ani my jsme doma neměli telefon. Až když byl táta v důchodu, tak si ho pořídil. No a my pak taky. Byl v obýváku. To už je ale let....

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Jani, všechno tohle mám za sebou jako Ty - podvojku, véčko... Teď jsem ráda za chytrý telefon a hlavně za to, že díky telefonu můžu být v kontaktu třeba s tátou a kdykoliv mu zavolat. Na telefonní budky moc hezkou vzpomínku nemám. Mamka mě ve dveřích budky skřípla nechtěně, ale tak nešťastně palec u ruky, že mi visel jen na kůži , málem jsem o něj přišla a mám s tím celý život problémy. Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, tak to mě mrzí....Přesně tak. Je kontakt s těmi, kde je potřeba nějaká kontrola.

      Vymazat
  7. Tak nejsem sama jediná takový stařešina. Díky.

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, kabinky, nebo-li hovorny pamatuju. Mamka dělala v 80tých letech na poště, pamatuju si tu zvlástní vůni v kabince. A také jsme měli u obchodu s potravinami asi pět telefonních budek, a pořád tam byla fronta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem z telefonní budky volala jen málo, ale dobře si je také pamatuji, že u nich někdy bývala i fronta.

      Vymazat
  9. Úplně se mi zastesklo po nějakém tom bytelném vytáčecím telefonu... To byl kdysi pokrok, přejít na ten tlačítkový. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodnes máme doma - retro telefonní aparát a je funkční.

      Vymazat
  10. To bylo celý můj profesní život moje živobytí. Pracovala jsem na tlf.ústředně jako technik. Byla to zajímavá práce, ale s příchodem nových technologií v mých padesáti letech moje pracoviště zrušili a přešla jsem do konstrukce datových okruhů.

    OdpovědětVymazat

Velikonoční přání

 Přeji krásné Velikonoce plné pohody a dobré nálady  a jarního sluníčka.