úterý 4. října 2022

Podzimní Flora

 Už se u mě pomalu stalo tradicí, že jarní a podzimní Floru v Olomouci nevynechám. Jednak je to od nás kolem dvaceti km, cesta mě stojí "pajsku" a vstupenku si většinou vysoutěžím, anebo dostanu darem od své kamarádky, která má ty patřičné "styky". Tak proč toho nevyužít, žeee???

Jezdím vždy na odpoledne. Má to tu výhodu, že většina návštěvníků je už unavena, posedává s plnými taškami u stánků s jídlem a já se můžu volně procházet kolem nabízených kytiček.

Letos, možná díky špatnému počasí předcházejících dnů, bylo na výstavě  hned první den, tj. ve čtvrtek  nečekaně málo lidí. I když ten den počasí vyšlo, prodejci neměli komu prodávat. A já jsem se mohla bez tlačenic kochat nabízeným sortimentem.

Nejdříve vždy zavítám do hlavního pavilonu na výstavu. Myslím, že tentokrát se jim /ve srovnání s jarem/ aranžmá povedlo na jedničku.


Podzimní Flora měla letos podtitulek - Plody otce genetiky


Georg Johann Mendel by totiž slavil dvě stě let od svého narození.


Krásná zeleninka.

Mám moc ráda tyto ozdobné dekorační dýněčky. A také je každý rok pěstuji.


Takové jsem ještě neviděla.

Neobvyklá a krásná dekorace.



Jiřinky všech barev.


Zde vidíte, jak tam bylo "narváno".

U jednoho stánku s makovicemi, byla možnost tvoření. Samozřejmě jsem toho využila a s pomocí  instruktorky jsem si vyrobila tuto makovou panenku.



Utrácela jsem tentokrát jen malinko. Nějaké cibulky krokusů, narcisů, potom mou oblíbenou denivku a ještě se mi moc líbila kytička jménem zavinutka monarda. Tak uvidíme, jak to s ní dopadne.


Bylo to moc krásné odpoledne.




14 komentářů:

  1. Musel to být zážitek. Na podzimní Flóře jsem nikdy nebyla. Snad příští rok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podzimní flora není tak "výpravná a barevná" jako ta jarní, ale také stojí za to.

      Vymazat
  2. Zavinutce se také říká Indiánská kopřiva. Má vonné listy které indiáni přidávali do čaje. Což si můžeš vyzkoušet taky ;-) Její zajímavostí je, že vytvoří květ a z něj po čase vyroste ze středu stonek z dalším květem a ten vyhodí ještě jedním. Mě to dělala pravidelně, takže ten květ byl patrový. Bohužel byla jedna z těch trvalek které mi nepřežily trojnásobné zatopení záhony a shnila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Vendy. Ty snad máš všechny kytičky a všechno znáš. Nevím, jestli budu úspěšná pěstitelka. Zatím stále zůstává v květináči a řeším, kam ji umístit. Musím zjistit, jakého vzrůstu je. Jak je vysoká.

      Vymazat
    2. I s květem tak cca 70 cm

      Vymazat
  3. Tak to věřím, že jsi měla moc příjemné odpoledne.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, moc ráda jezdím na takové výstavy. Líbí se mě moc šaty z trávy. Na Flóře jsem párkrát taky byla, jeli jsme s mužem vždycky na tři dny a bydleli v hotelu Flóra vedle výstaviště, spojili jsme to pokaždé s nějakými výlety. Zítra jedu do Častolovic na podzimní výstavu, ale ta je maličká. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Také ráda jezdím na Floru,nemám to daleko.Vždy je tam toho hodně k vidění a potěší to oko.Hezké fotky....

    OdpovědětVymazat
  6. Vždy jsem si přála vidět tuto výstavu...No,už to nebude možné,ale je krásné ji vidět tady.
    Přeji krásný sluníčkový den ☺

    OdpovědětVymazat
  7. Máš moc hezkou tradici Jani, Flóra je zajímavá výstava

    OdpovědětVymazat

Háčkované slepičky

Co by to byly za Velikonoce jen s vajíčky a zajíčky. I slepičky nesmí chybět. Sice nemám žádný nový vzor, ale tyto slepičky, do kterých se d...