pátek 30. září 2022

Houbový týden

 V době, kdy začal největší houbový boom v naší republice, jsme byli právě mimo ni na dovolené. Stále jsem četla příspěvky známých i neznámých, jak houby rostou, kolik jich našli a jak je zužitkovali. Samozřejmě vše bylo doplněno lákavými fotografiemi. A protože houby máme rádi, těšili jsme se, že až se vrátíme z dovolené, tak také do lesa zajdeme. První pokus byl velkým zklamáním. Les, vzdálený 3 km od našeho bydliště byl neprostupný, zarostlý ostružiním a maliním a výsledek hledání hub byly dvě bedle a jedna babka. Nicméně nás to neodradilo a vyrazili jsme do jiných vzdálenějších lesů, jenže na jejich okrajích to vypadalo jako na parkovišti u supermarketu a výsledek hledání hub byl také skrovný. Ovšem nedalo nám to, a asi za týden po prvních neúspěších jsme vyjeli ještě dále, do míst, která nemáme vůbec prozkoumaná. A ejhle, zadařilo se!!! Houby jsme nehledali, ale jen sbírali.


K našemu velkému překvapení i praváky!!!


Jeden hezčí než druhý.


 Tentokrát to byl náš snad největší životní houbařský úlovek.


Největší hřib vážil půl kila.


Samozřejmě, že než jsme našli to správné hřibkové místečko, tak jsme sbírali suchohřiby.


A já už druhý den nedělám nic jiného, než čistím, krájím a zpracovávám nasbírané houby.


Už byla omáčka, smaženice a dnes přišly na řadu řízky z praváků. 
Ty jsem ještě nikdv takové úpravě nejedla.
 A víte proč??? 
Protože jsem je nikdy nenašla. 


Byla to mňamka.


 A jak vy uchováváte a zpracováváte houby /kromě sušení/ na další použití???
Prosím poraďte!!!
Moc děkuji.









13 komentářů:

  1. Janko, čekání na houby se bohatě vyplatilo. My jsme tolik hub určitě nikdy nenašli, hlavně těch praváků u nás moc neroste. Je to nádhera, ale to čištění bych nechala někomu jinému, to nemusím. Já něco dávám na mrazák a tvrdé houby sušíme. Samozřejmě smaženice a houbová omáčka nesmí nikdy chybět. Měj se hezky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, byla to práce opravdu neskutečná a nekonečná. Ale udělala jsem to ráda, protože se to už nikdy určitě nebude opakovat.

      Vymazat
  2. Una buena recolección y parecen boletus, una de las setas más buenas que hay. En el congelador se conservan muy bien. Besos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo. Něco jsem nasušila, něco podusila a dala do mražáku. A ostatní jsme snědli na mnoho různých způsobů.

      Vymazat
  3. Klasika, houby mrazím. Sušené moc nemusím. A řízky? Za mě jedině z bedel, masáků nebo žampionů anebo pokud se opravdu zadaří a buď najdu nebo dostanu tak z vatovce (velká pýchavka) ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám řízky pouze z bedel a žampiónů. ty ostatní dobře neznám , a tak bych si netroufla.

      Vymazat
  4. To je překrásný úlovek a kochám se fotkami. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu. Je to opravdu životní úlovek, který se už nebude opakovat.

      Vymazat
  5. Taky mám letos dostatečné množství hub nasušených, něco je v mrazáku, něco jsme spotřebovali v čerstvém stavu (smaženice, řízky, omáčka, polévka, chlupačky s houbami) a taky letos v košíku převažovaly pravé hřiby.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chlupačky?? To slyším poprvé a tudíž neznám.....

      Vymazat
  6. Ale piękne okazy! Udane zbiory. A i pysznie wyglądają na talerzu <3

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem dostala houbičky.Udělala jsem si smaženici i houbovou omáčku. Největší radost mám,že jsem si trochu práků usušila.Jak já jsem ráda chodívala na houby-dávno již dávno tomu...
    Přeji krásné dny,plné sluníčka ☺

    OdpovědětVymazat

Už po šestnácté

 Je to vůbec možné????  Opravdu už po šestnácté jsme se sešly, my členky  internetového Ženského klubu a opět v Kojetíně. Poprvé to bylo zás...