úterý 19. dubna 2022

Zahrada v obýváku

 Tak je po Velikonocích, ale na jaro to zatím moc nevypadá. Alespoň u nás ne. Sice odkvetly první jarní kvítky, jako sněženky, bledule, talovíny a nyní už s kvetením končí i ladoňky a začínají tulipány. Stále je chladno a fouká ostrý a chladný vítr. Největším problémem jsou pro nás ranní mrazíky, které stále nechtějí ustoupit. Jejich sílu už odnesly dvě kvetoucí meruňky.

Už před časem bylo nutné si zaset semínka zeleniny, jako jsou papriky a rajčata, která později přijde do foliovníku, skleníku a ven na záhonek. Jenže právě ty jarní mrazíky, které jsou i ve skleníku, nás nutí sazeničky ochránit.

A tak nezbývá nic jiného, než je mít doma - v obýváku a na parapetech okna. Jenže tam je to dosti problematické, protože každý podvečer musíme zatopit a teplo z radiátorů by je uvařilo.


Zde jsou sazeničky ještě poměrně malé. V obýváku je jim pěkně teploučko, ale mají málo světla a sluníčka. A tak každé ráno při slunečném počasí je vynášíme do foliovníku a večer opět zpátky do obýváku. Je to fuška.


Vůbec se to nezdá, že při tom každou cestu nachodíme více jako kilometr a půl. Ale nic jiného nám nezbývá, když přes noc je ve skleníku stále mírný mráz.


Už by alespoň papriky chtěly na své stanoviště, protože nedostatkem světla se strašně vytahují do výšky. O rajčatech ani nemluvě.



Tak snad už to příjemně teplé jaro konečně přijde!!!!!




22 komentářů:

  1. Brzy přijde jaro a vaše rostliny, o které je tak láskyplně pečováno, vám vrátí vynaloženou námahu a přesunou je tam, kde se budou cítit lépe. Všechno nejlepší, Janka
    Ciao Susanna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž bys měla pravdu. Letos to jaro nějak dlouho nepřichází. Je stále chladno a v noci u nás stále mrzne.

      Vymazat
  2. Jani, Ty jsi hotový Mičurin. Takhle přesně to dělala moje mamka, vysévala doma semínka, po oknech měla sadbu... Měla to moc ráda. Měj hezké dny. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, a to není zdaleka všechno. Ještě mám v koupelně v malých květináčcích rostlinky cukety, okrasné dýně, kalabasy a jedlých květů.

      Vymazat
  3. Jani, to je taková daň za dobrou úrodu. Ale co by dobrý zahradník pro ni všechno neudělal. A v létě se ukáže, že se to vyplatilo. Krása...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad to bude pravda. Příroda je nevyzpytatelná a těžko jí poroučet.

      Vymazat
  4. Jsi pilná jako včelička. To bude úrody. Tak hlavně aby se to všechno hezky uchytilo

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi pilná jako včelička. Hlavně aby se to všechno hezky uchytilo.

    OdpovědětVymazat
  6. Obdivuji každého zemědělce - tak ať je aspoň - za tu práci - potom bohatá úroda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, ono to musí asi i trochu bavit, protože to je jinak docela dřina.

      Vymazat
  7. Janičko, letos hodně myslím na svého tátu. Taky mám na okně rajčata ze semínek (loňské rostliny byly tak plodné, že jsem neodolala). On touto dobou okupovával sazenicemi všechna okna, koukal by, že i já...
    Já s nimi tedy nikam nechodím :o) Moc ti přeji, aby se pěstování dařilo!
    Užij si hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsme sazeničky už zasázeli do skleníku a foliovníku.Snad už nebude mrznout.

      Vymazat
  8. Jani, nám se nějak nedaří vypěstovat dobrá rajčata. Manžel to zkoušel několikrát, ale úroda nikdy nebyla moc dobrá. Já raději květiny v záhonech, truhlících a v mých oblíbených starých nádobách. Přeji hezké dny a úspěchy v pěstování 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kytiček mám také plnou zahrádku, ale trocha zeleninky musí být. Není nad to, jít zahrádkou a utrhnout si rajčátko teplé od sluníčka, či sezobnout malinu nebo jahůdku.

      Vymazat
  9. Tus plantas se ven preciosas, espero que pronto llegue el buen tiempo y puedas plantarlas. Besos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dnes už přišly rostlinky na své místo do skleníku a foliovníku.

      Vymazat
  10. Mamma mia che lavoro continuare a portare avanti e indietro quelle piante, però purtroppo se le si vuole salvare dalle gelate non c'è altra soluzione.
    Speriamo che presto attivi il bel tempo con il suo bel calore.

    OdpovědětVymazat
  11. Už se stalo a od dnešního dne už mají své stálé místo ve skleníku.

    OdpovědětVymazat

Zahradnictví v obýváku

 Tedy ne přímo v obýváku, který denně obýváme, ale v podkroví našeho pididomečku. Máme tam jednu velkou místnost, která slouží na posezení p...