sobota 20. listopadu 2021

Něco dobrého na zub

 Čas od času něco dobrého upeču, ale vždycky to zapomenu nafotit.

 Nejraději mám pečení z listového těsta - záviny s jablky a nebo tvarohem, ale i různé varianty slaného a pikantního pečiva k vínu.

Nyní v době sklizně jablíček, je to pečení s jablky, jako hlavní ingrediencí.

Spousty receptů si většinou najdu na netu, jako například předpis na tuto jablíčkovou bábovku.

 Postačí vám 25 dkg polohrubé mouky a 25 dkg jablíček nakrájených na malé kostky, 15 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 1dcl oleje, 1dcl mléka, 1 prášek do pečiva a trochu citronové šťávy a kůry a třeba i oříšky. Vejce se vyšlehají s cukrem a postupně se přidají ostatní ingredience. Jablka až jako poslední.

Pokud pečete při 160 stupních, tak za 45 minut máte hotovo.

Moc dobrá je také tvarohová bábovka s jablky či jablíčková hrníčková buchta.


 Její příprava je také velmi jednoduchá. K odměření použitých surovin stačí pouze hrnek a lžíce.

Poslední dobou mě baví péct rohlíčky na různé způsoby.

 Nejrychlejší je následující recept, který je označen, jako rohlíčky ze smetany. Postačí vám pouze tři suroviny - 45 dkg hladké mouky, 1 Hera a 250 ml smetany ke šlehání. Jakou náplň si zvolíte, záleží čistě jen na vás. Já upřednostňuji náplň makovou a tvarohovou. I když oříšková by také nemusela být špatná. A nebo třeba je možno použít i nutelu.

Tak dobrou chuť!!! Zvu vás!!!!


18 komentářů:

  1. Tak tahle přesně peču i já. Jednoduše, rychle a hlavně bez kvásku. Rohlíčky možná vyzkouším, recept je jednoduchý, tak to snad zvládnu. Hezký víkend 😜

    OdpovědětVymazat
  2. Já peču ráda a pokud nezapomenu fotím a myslím,že nastal čas dát také na blog.Z listového těsta peču často a vše možné.Máme ho rádi,ale z kupovaného.Peču podobné dobroty jako ty.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupované listové těsto - to je paráda, protože je možno z něho upéci dobrůtky na všechny možné způsoby.

      Vymazat
  3. Jani, zdravím. Rohlíčky ze šlehačky peču dost často, máme je rádi. A z jablek je u nás oblíbené úplně všechno- štrůdl, žemlovka,hraběnčiny řezy, nepečený dort, povidla, kompot... Dnes ale péct nebudu, budu vařit a chci uklidit pořádně dům, abych mohla začít zdobit adventně... Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že to bereš důkladně a připravuješ se už na Vánoce.

      Vymazat
  4. Jani. z listového těsta také ráda peču. Závin nebo šátečky s tvarohem. A už jsem dlouho nepekla buchtu, kde jablíčka přijdou do těsta.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také dělám něco, čemu se říká jablečný perník i hraběnčiny řezy. Ale přednost dávám jednodušším a rychlejším věcem.

      Vymazat
  5. Bábovku s jablíčky peču a přidávám ořechy. Zaujal mě recept na rohlíčky. Určitě je zkusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také dávám do všeho oříšky. Máme je rádi a máme jich naštěstí dosti.

      Vymazat
  6. Jablíčkovou bábovku taky občas udělám

    OdpovědětVymazat
  7. To je dobrůtek. Já jsem taky v zajetí různých moučníků. Zkouším nové recepty z internetu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, ty jsi jiný "level", než já.Já mám ráda rychlovky a nemůže toho býti hodně, protože to potom jím celý týden. Má polovička je totiž "masařka". Ta sladkému moc nedá. A stejně tak i vnoučci se zatím buchty a koláče a moučníky nenaučili jíst. Třeba ta doba ještě přijde.

      Vymazat

Háčkované slepičky

Co by to byly za Velikonoce jen s vajíčky a zajíčky. I slepičky nesmí chybět. Sice nemám žádný nový vzor, ale tyto slepičky, do kterých se d...