sobota 2. října 2021

Na kolena, na kolena.....

....na kolena, na kolena, jé, jé, jé.....

Tak tenhle refrén z písně Ivana Hlase si nyní velmi často a opakovaně prospěvuji. 

A při jaké příležitosti?? Bylo by toho více, ale nyní je prioritou sběr švestek a po nich nastupuje rážení a sběr oříšků.


V zahradě to ještě docela jde. Trávník je pěkně vysečený a bohužel u nás plný mechu, tak je to pro "kolínka" docela příjemné. Horší je to na srázu za plotem vně zahrady. Tam to klouže, vždy mám strach, aby to, co jsem nesbírala do kbelíku neskončilo dole na silnici. A tak manžel může být spokojený, že se zdárně plní patřičné nádoby.


 S oříšky je to podobné.


  Ale ty ráda sbírám, jsou mi stále vzácné, protože v dětství jsem si jich neužila. Mám ráda ty čerstvé, hned ze zelené slupky, a které musí být ještě zbaveny tenké blanky. Po této manipulaci s nimi své ruce raději nikde na obdiv nedávám.


Parapety oken jsou už obloženy vyloupanými ořechy.

Samozřejmě při současném větru stále padají i jablka, takže šrotujeme a dáváme do bečky a také moštujeme. Není nic lahodnějšího na pití, než čerstvý mošt.

Letos poprvé jsem pěstovala malé dýně hokaido. 
Sazeničky jsem dostala od kamarádky, a tak jsem to chtěla vyzkoušet.


A nyní budu ráda, za jakoukoliv radu na přípravu polévky.


Kulička místo toho, aby mi pomáhala, tak si pěkně vyhřívala bříško na podzimním sluníčku.
A  za chvíli začne úklid skleníku, foliovníku, rytí záhonů po zelenině a políčka po bramborách.
Nečinnost nám nehrozí!!!!!


19 komentářů:

  1. Janko, to je nadělení, úroda jak má být. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže jablka padají stále i ořechy. Nemá to konce.

      Vymazat
  2. Jani, máme to stejné. Na kvas je založeno a teď přišly na řadu oříšky. Je jich letos hodně. Dýňová polévka má jednoduchou přípravu, receptů je hodně, jenom se musí dobře ochutit. Já přidávám i kostku masoxu, česnek, zázvor, kurkumu, muškátový oříšek ( nemusí být ), trošku smetany a nakonec krutony. Jedl mi to i manžel a synové... Tak ať se ti podaří. H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji za radu. Musím se do ní pustit, ale stále otálím, ale chuť na ni by byla velká.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Oříšků je letos dosti. Škoda, že jsi tak daleko.

      Vymazat
  4. Janko, bohatá úroda a musí se zpracovat.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže je to nekonečné. Už bych se raději věnovala jiným věcem.

      Vymazat
  5. No, máte před sebou ještě spoustu práce...

    OdpovědětVymazat
  6. Janko, nádherná úroda. Ořechů máš opravdu hodně, na pečení určitě přijdou vhod 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ořechy stále padají, už je nemáme na čem sušit. A manžel každý den loupá a loupá......

      Vymazat
  7. Tienes muchas ciruelas y nueces, me alegra mucho. ¿ preparas mermelada ? Besos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Švestky sbíráme do bečky na kvas, který se potom vypálí a je z něho dobrá pálenka -slivovice.

      Vymazat
  8. Janko, já dělám jednoduchou polévku podle Jamie Olivera. Je to jediná polévka, co děti sní a vyžadují ji během roku.
    Na olivovém oleji zpěním cibuli, přidám na kousky mrkev, řapíkatý celer a hokaido (bez semínek, se slupkou). Zaliji vodou, tak aby bylo vše ponořeno. Přidám kostku zeleninového vývaru a vařím doměkka. Pak rozmixuji ponorným mixerem a vmíchám zakysanou smetanu. Podávám se semínky a krutony.
    Pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě vyzkouším. A moc děkuji za recept.

      Vymazat
  9. Janko, já do dýňové polévky přidávám černá dýňová semínka (kupuju). Opražím je nasucho na pánvi, je to veliká dobrota... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

První letošní mňamka

 Vždy se na ni strašně moc těším. I když letos porušila tradici a byla k ochutnání až s týdenním zpožděním. Máme léty vyzkoušeno, že, když z...