pátek 22. srpna 2025

Sklizeň

 Asi jsem jiná, než všichni zahrádkáři a sadaři, ale to slovo nemám moc v oblibě. Budu raději pracovat na zahradě, rýt, okopávat, vytrhávat plevel, ale zpracovávat úrodu, to mně jaksi nepůsobí radost. Většinou to začíná jahodami. Těch letos nebylo mnoho, hodně jsme jich užili jen tak na mls, takže džemík byl jen jednou. Poté kupodivu přišly na řadu meruňky. Na jaře se zdálo, že opět už třetím rokem vše pomrzlo, ale nebylo to tak.

Máme 4 stromy,  na kterých meruňky postupně dozrávaly.


 A tak jsem rozdávala, zpracovávala, dělala knedlíky, lívance a zkrátka meruňkovala. Devět várek marmeládky - džemíku.


Poté nastoupily fazolky. máme je rádi jako přílohu k masu a nebo pěkně na smetaně.



 
Samozřejmě, že postupně dozrávala rajčátka a papriky, a tak opět s nimi do sklenic na zimní časy.


Papriky jsou plněné zelíčkem a moc chutnají manželovi.

No, a nyní nastupují ostružiny. Ale marmeláda z nich je opravdu nejlepší ze všech marmelád.
Padají jablíčka a švestky. A za nedlouho dozrají dýně hokaidó.

Takže o zábavu mám postaráno a tvoření zůstává stranou. 
Ale moc mně chybí.





1 komentář:

  1. Tetkapernikarka
    Jani, souhlasím s tebou, že je ostružinová marmeláda nejlepší. Já už jsem vařila letos 3x. Něco mám i v mrazáku. Papriky se zelím taky znám. Hodně je dělávala moje maminka. A taky celé papriky, odřezat stopku, opéct na oleji, naskládat do sklenic a zalít nálevem, to jsem měla taky moc ráda. Když si vzpomenu, co se všechno vypěstovalo a pak zpracovávalo… to už je pryč.
    Máš krásnou úrodu, Jani 👍
    A na tvoření taky přijde, neboj 😄
    Měj se hezky 😊🍀 Alena

    OdpovědětVymazat

Sklizeň

 Asi jsem jiná, než všichni zahrádkáři a sadaři, ale to slovo nemám moc v oblibě. Budu raději pracovat na zahradě, rýt, okopávat, vytrhávat ...