Asi jsem jiná, než všichni zahrádkáři a sadaři, ale to slovo nemám moc v oblibě. Budu raději pracovat na zahradě, rýt, okopávat, vytrhávat plevel, ale zpracovávat úrodu, to mně jaksi nepůsobí radost. Většinou to začíná jahodami. Těch letos nebylo mnoho, hodně jsme jich užili jen tak na mls, takže džemík byl jen jednou. Poté kupodivu přišly na řadu meruňky. Na jaře se zdálo, že opět už třetím rokem vše pomrzlo, ale nebylo to tak.
Máme 4 stromy, na kterých meruňky postupně dozrávaly.
A tak jsem rozdávala, zpracovávala, dělala knedlíky, lívance a zkrátka meruňkovala. Devět várek marmeládky - džemíku.
Poté nastoupily fazolky. máme je rádi jako přílohu k masu a nebo pěkně na smetaně.
Samozřejmě, že postupně dozrávala rajčátka a papriky, a tak opět s nimi do sklenic na zimní časy.
Papriky jsou plněné zelíčkem a moc chutnají manželovi.
No, a nyní nastupují ostružiny. Ale marmeláda z nich je opravdu nejlepší ze všech marmelád.
Padají jablíčka a švestky. A za nedlouho dozrají dýně hokaidó.
Takže o zábavu mám postaráno a tvoření zůstává stranou.
Ale moc mně chybí.






Tetkapernikarka
OdpovědětVymazatJani, souhlasím s tebou, že je ostružinová marmeláda nejlepší. Já už jsem vařila letos 3x. Něco mám i v mrazáku. Papriky se zelím taky znám. Hodně je dělávala moje maminka. A taky celé papriky, odřezat stopku, opéct na oleji, naskládat do sklenic a zalít nálevem, to jsem měla taky moc ráda. Když si vzpomenu, co se všechno vypěstovalo a pak zpracovávalo… to už je pryč.
Máš krásnou úrodu, Jani 👍
A na tvoření taky přijde, neboj 😄
Měj se hezky 😊🍀 Alena
Alenko, snad máš pravdu s tím tvořením. Dnes jsem se chystala na levandulové pytlíčky - voňky, ale přijel vnouček s kamarádem na celé odpoledne a bylo po tvoření. Ale byla jsem ráda, že jsem si ho mohla užít.
VymazatJanko, jsi skvělá zahradnice a hospodyně - o těch meruňkách se mi bude asi zdát...
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend, Helena
No, nevím, nevím... Ale když jsem si to vypěstovala, tak to musím přece zpracovat. Dalo mně to už dosti práce.
VymazatNeřekla bych, že Tě zpracovávání ovoce a zeleniny nebaví. Zdokumentované to máš pěkně ! U syna byla letos nebývale obsypaná broskev, takže jsem taky měla o zábavu postaráno. Úrodu rajčat máme ve skleníku taky dost bohatou, je i nějaká ta paprika, takže malá zásoba na zimu bude. Papriky plněné zelím dělám a má je rád starší syn.
OdpovědětVymazatNeboj čas na tvoření přijde!
Měj se hezky !
Hanka
Jak to všechno zpracuji, tak hned budu tvořit. Jednak dodělávat resty a těším se na nové věcičky. Už třeba i na Vánoce.
VymazatVítej v klubu "zavařovaček". Také to u mě frčí, poličky se plní, ostružiny se pasírují, nemáme rádi zrníčka. Proběhla rajčata, lečo. V zimě se hodí domácí zavařenina bez chemie a barviv, vše přírodní. Já to už v okolí nikomu neříkám, protože sousedé si dojedou do Lidlu a tam si to koupí hotové. Meruňky jsou výstavní 👍. Ať se daří.
OdpovědětVymazatKoupí, ale za jaké peníze. A třeba v meruňkové marmeládě je meruňka jen tak akorát na ovonění, protože zbytek je jablkové pyré. Byla jsem kdysi na exkurzi v jednom provozu a tam se tím vůbec netajili.
VymazatNádherná úroda,jsi šikovná hospodyňka,v zimě to přijde vždycky vhod,ať se daří i nadále..🌞
OdpovědětVymazatMoc děkuji za pochvalu.
VymazatTo je slušná úroda :-) Myslím, že bych byla ve svém živlu, od přírody jsem totiž takový sběrač :-)
OdpovědětVymazatJú, tak tebe bych potřebovala u nás k ruce a na radu.
VymazatRadost pohledět na takovou úrodu. Meruňka se rodičům dařila, ale po 25 letech už se jí nechtělo, mně sloužila jako opora popínavé růži a letos se vyvrátila. Před pár lety jsem koupila stromek nový, poctivě stříkala proti plísní meruňkové, asi 4 roky rodila a přesto nakonec uhynula. Letos nemáme ani jedno rajče. Ale je fakt, že nemáme skleník ani foliovník. Ale už to jaro nebylo v našich končinách moc příznivé. Snad bude příští rok lépe. Ty meruňky závidím. Miluju džem i kompot. Ať se tedy I nadále daří.
OdpovědětVymazatKrásná úroda. Já to mám naopak - zavařím cokoliv, co přede mnou neuteče (jak tvrdí manžel), ale nesnáším všechny ty práce předtím.
OdpovědětVymazatHezký den
Tienes una buena cosecha, seguro que la mermelada de albaricoque está buenísima. A mí me encanta hacer mermeladas y toda clase de conservas. Besos.
OdpovědětVymazatFazolky miluji. A ty plněné papriky taky nemusí být špatné. :-)
OdpovědětVymazat