sobota 25. ledna 2025

Když je chuť na bramborové placky

Tak to je u nás velmi často. Tedy manžel by je mohl jísti dvakrát do týdne.  A protože ta chuť je opravdu moc velká, tak se je naučil dělat sám. Uvaří si brambory ve slupce, pěkně oloupe, rozmačká rukama, přidá mouku a udělá si těsto. To potom rozdělí na malá "kolečka".

Až nyní nastupuji já. Nakrájím na malé kousíčky škvarky. Manželem už předem vyškvařené. Doplním to ještě malinkatými kousky nějaké pikantní uzeniny či salámu, aby placičky měly tu správnou chuť.

Manžel je poté vmáčkne do těsta a placičky jsou připravené na smažení.

Opékají se na sádle, které bylo také doma vyškvařeno.

Nadělám k tomu ještě talíř zeleniny - kedlubny, rajčátka, papriku.... Tu musím nyní už kupovat. V létě stačí zajít do zahrádky a natrhat.

A můžeme hodovat!!!!



20 komentářů:

  1. Bramborové placky si dělám často. Někdy si do těsta přidávám strouhaný sýr. A upečené si pokapu kečupem. Mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je výborný nápad. To musím vyzkoušet. Díky za typ.

      Vymazat
  2. Tak to bych si hned dala..mňam...🥞

    OdpovědětVymazat
  3. Placky taky u nás můžeme, dala bych si k nim salát z kysaného zelí ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to chce nějakou protichuť. Nejlépe zeleninkovou.

      Vymazat
  4. Mňam. Já dělávám klasické bramboráky, ze strouhaných brambor :) Jen teda teď nemám na nic smaženého chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás doma se dělávaly klasické bramboráky ze syrových brambor. Ale v manželově rodině preferovali zase placky z vařených brambor.

      Vymazat
  5. Takovéhle placky jsme doma nikdy nedělali. Buď jsme dělali klasické bramboráky nebo nebo placky z vařených oškrábaných brambor, které se rozšťouchaly s trochou vody z vaření, nadělaly se do nich vařečkou díry a zasypalo se to moukou, která se nechala na bramborách pod pokličkou zapařit.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. No conocía esta comida y seguro que está muy buena. Besos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás jsou oblíbené brambory a vaří se z nich spousta jídel.

      Vymazat
  7. Jejda Janko, ty mi děláš chutě 😀 Dlouho jsme br. placky neměli, někdy jsem je dělala i jako rychlovku z těsta na br. knedlíky. Bramborové placky všeho druhu, to fakt můžu. Škoda, že si z tvého talíře nemůžu nabídnout, pá 😂

    OdpovědětVymazat
  8. Ach milá Janko, moc ráda bych je ochutnala! Musí být skvělé a chutné, ale...měla bych přestat jíst příliš mnoho
    Objetí ciao Susanna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jez, dokud můžeš. přebytečná kila odstraníš pohybem. není nic horšího, když nemůžeš jíst a žaludek to nebere.

      Vymazat
  9. Bramborové placky u nás taky jdou na odbyt. Já někdy dělám i jen ničím neplněné. Rovnám je na talíř a mezi jednotlivé vrstvy dám jen tak pro vůni plátky ant.slaniny ap.
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to bych hned ochutnala, to musí být dobrota 🙂

    OdpovědětVymazat
  11. No, manžel je strašně miluje. Asi vzpomínka na dětství a na maminku.Jí je teplé i na studeno.

    OdpovědětVymazat

Dva kamarádi

 Tak už i já jsem propadla háčkování zvířátek a přízi Himalaya dolphin baby. I když nyní na tuto činnost mně zbývá díky zahradě málo času, t...