středa 4. srpna 2021

Co bylo včera, dnes už není......

 Nevím jak vy, ale já momentálně nic nestíhám.

Čas mě doslova válcuje. Pádí, utíká, spěchá, kvapí a stále jsem ve skluzu. Jeden den pokopu zahradu a druhý den je ubitá od noční bouřky. Meruňky popadané na zemi. Takové krásné ovoce. Takže je nutné udělat džemy. Jeden, druhý, třetí....

Ale také nějaké dobrůtky na mls.



Kousek dále dozrávají okurky nakladačky, fazolky, rybíz, angrešt, cukety a malé cibulky a rajčátka


Moje oblíbené "bejbínky".


Fazolky jsou chudinky celé ublácené od deště.


Pěstuji cukety, máme je rádi na všechny možné způsoby.Ale stále slyším jen špatné reference o nich. Jak jsou nebezpečné, dokonce jedovaté a zdraví škodlivé. 
Tak nevím....
Jaké máte s cuketami zkušenosti vy?????


15 komentářů:

  1. Proto jsem přestala s pěstováním všeho. Jen si do velkého květináče na terase vždycky koupím tři sazenice rajčat a do truhlíku další tři a naseju trochu hrášku a ředkviček. Jenže ty mi vždycky začnou likvidovat slimejši. Nevím kdo zas co má proti cuketám, moje rodiče je pěstovali a konzumovali ve velkém, a rozhodně se neotrávili, docela by mne zajímalo kde o tomhle nesmyslu psali!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všude možně. I v TV to několikrát říkali. Asi chtějí být zajímaví.

      Vymazat
  2. Chceš-li znát můj názor na cukety, napíši po pravdě. Moje první setkání s nimi bylo "tragické", ale nebylo to mou vinou. Sousedi dostali plnou vaničku cuket a co udělala sousedka? Možná se toho chtěla zbavit a donesla nám pár cuket - velké jak ruka. Asi vybrala ty největší staré "kousky". Neznala jsem to a ptám se - co s tím? Bylo mi řečeno - normálně jako okurka. Tak jsem udělala salát, stejně jak okurkový. Výsledek? Bylo mi špatně, nechutnalo mi to a tak jsem na cukety zanevřela. To byl dar... Trvalo to léta. Pak mi někdo poradil - musíš mít mladou cuketu a ta je dobrá. Vyzkoušela jsem to a občas dělám zapékanou plněnou cuketu. Takže závěr - nebrat vše, jen mladé cukety. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Mladé, spíše menší cukety a tepelně je zpracovat. Je to dietní mňamka. I buchta z cukety je moc dobrá.

      Vymazat
  3. O cuketách jsem to také četla, doporučují předem kousek ochutnat. Pokud je hořká, tak vyhodit. Nevím, cukety občas používám já i spousta lidí v mém okolí, ale nikdy jsem nic špatného neslyšela. Osobně mám nejraději žluté, zrovna včera jsem si jednu na farmářském trhu koupila za 20,- a budu dělat nádivku. Buď ráda za vlastní úrodu, nakládačky tam byly za 70,-/kg. Měj se, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nemyslíš vážně s těma okurkama? Já mám 35 sklenic, což nám bohatě stačí na celou zimu. Ještě budu zásobovat rodinu dcery.

      Vymazat
  4. Jani, namlsala jsi mne koláčem s meruňkami. O cuketě jsem to také četla. Kdysi jsme je pěstovali nebo jsme je dostali od manželových rodičů a nikdy nám nic nebylo. Ale asi je jistější je ochutnat a v případě, že jsou hořké, tak nekonzumovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jako se zelenými bramborami nebo rajčaty. Ochutnat a poté tepelně upravit.

      Vymazat
  5. It's a nice apricot pie! Jana, ypur garden is WONDERFUL!

    OdpovědětVymazat
  6. To je škody nadělané. Takové nádherné meruňky. S cuketami mám letos ty nejlepší zkušenosti. Nám pro jistotu vůbec nevzešly. Takže jestli jsou jedovaté, nevím, ale štve mě, že nejsou, protože je mám taky ráda.Zato z okurek už mám před očima zeleno. 35 sklenic už je zavařených a Karel nosí a nosí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď ráda, že se urodilo. U nás je to podobné. Zakončila jsem to 35 sklenicí a okurky/ natě/ odešly na věčnost.

      Vymazat
  7. Jani, až tady u Tebe jsem se dozvěděla, že cuketa může být jedovatá. Hned jsem hledala něco na internetu...tak jak už je v komentářích psáno, když je hořká, nekonzumovat. Ale hned mě napadlo i toto, o bramborách se taky tak mluvilo, dokonce i o melounu jsem slyšela. Já každý rok cukety používám, na cuketovou směs na topinky do sklenic, stejně i jako zelí, někdy i smaženou. Zatím jsme nikdo nepocítili problém, tak snad to tak i zůstane.
    Šátečky vypadají lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
  8. To asi zase někdo chtěl být zajímavý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, skutečně, okurky i cukety mohou obsahovat jed cucurbitacin, který je ovšem velice hořký, proto k otravám většinou nedochází. Zde je o tom velice poutavý dokument (v angličtině) https://www.youtube.com/watch?v=d7GQ0cpyP4U

      Vymazat
  9. Je to hodně náročné, než se všechna úroda zpracuje...

    OdpovědětVymazat

Háčkované slepičky

Co by to byly za Velikonoce jen s vajíčky a zajíčky. I slepičky nesmí chybět. Sice nemám žádný nový vzor, ale tyto slepičky, do kterých se d...