Tak jako každoročně, tak i letos jsem se chystala, že si udělám pampeliškový medík. Pampelišky v trávníku na zahrádce krásně kvetly. Jenže ouha!!!! Jela jsem do města něco vyřídit, a když jsem se vrátila, trávník byl krásně vysečený. Zkrátka manžel byl aktivní. Nezbylo mi nic jiného než čekat na další kvetení pampelišek. Stále pršelo a nesvítilo sluníčko, takže pampelišky byly stále zavité. Konečně po týdnu jsem se dočkala.
Natrhala jsem 400 kusů květů, nechala vylézti všechny broučky a poté zalila 2 litry vody. Přidala na kolečka nakrájený pomeranč a vše přivedla k varu a vařila 15 minut. A do druhého dne nechala vyluhovat. Pak se vše přecedí přes pláténko a přidá se cukr / 2 kg/ a vaří se asi hodinu a půl až směs zhoustne.
It's great, Jana! I've never made dandelion honey.
OdpovědětVymazatNevím, jestli u vás rostou pampelišky, ale medík je skvělý. U nás se dělá i z jiných bylinek, protože toho pravého včelího je málo a je tudíž dosti drahý.
VymazatJani, pampeliškový med také dělám, je dobrý. Každý rok vyrábím ze všech možných bylinek všelijaké utrejchy. Letos už mám hotový smrkový sirup. Měj se hezky, zdraví Tě Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Do toho smrkového sirupu jsem se také chtěla dát a vyzkoušet ho. Jenže se zahradou všechno nestihám.
VymazatKdyž byly děti malé,tak jsem medídík taky dělávala.Asi se k tomu budu muset vrátit kvůli ceně a dostupnosti pravého(poctivého)včelího medu.
OdpovědětVymazatPřeji krásnou sobotu ☺
Tak, tak. To je i můj případ. Navíc pampeliška /plevel/ je strašně užitečná a léčivá.
VymazatPampeliškový med nám jednou donesl kamarád, byl dobrý.
OdpovědětVymazatNa ochucení čaje je super. Snad lepší je pouze sirup /med/ z divizny.
VymazatPampeliškový med jsem nedělala, tady je také problém nasbírat to množství nezaprášených a pejsky "neošetřených" květů. Ale tento med znám, asi 2x jsem dostala skleničku od kamarádky. Tobě se to povedlo a náš i výborné sklenice a nálepky. ☺
OdpovědětVymazatDíky za pochvalu. V naší zahradě je dostatečně velký trávník, ničím škodlivým nezasažený, takže medík můžu dělat.A pejska nemáme.
VymazatKdyž byly děti malé, dělávala jsem sedmikráskový sirup, který je dobrý na kašel a snižuje horečku. Teď už ho nedělám, ale pampeliškový med jsem ochutnala a dobrý byl. My si na chatě kupujeme od souseda pravý med, a to je dobrůtka. Zdravím 😉
OdpovědětVymazatVidíš, sedmikráskový sirup? To mě zaujalo. Sedmikrásek máme na rozdávání. Musím se poohlédnout po nějakém předpisu.
VymazatJani, med taky dělávám, letos jsem to nějak promeškala :-) Ty to máš krásně ve skleničkách i s obrázkem pampelišek, moc hezky to vypadá.
OdpovědětVymazatHodně jsem dělala i sirupy, ze všeho možného...sedmikrásky, akát, kopřivy, bezinky, máta, meduňka atd.
P.S. Odpovídala jsem Ti u mě na ten chřest.
Vidíš...Sedmikrásky. To mě nenapadlo a přitom je jich u nás plný trávník. Ale jak to chutná a voní? Nedovedu si to představit.
VymazatMuy interesante, nunca vi esta receta. Besos.
OdpovědětVymazatJe to opravdu moc chutný med.
VymazatJana, jsi velmi dobrá! Nevěděl jsem, že tento sirup vyrobený z těchto aromatických květů měl být velmi dobrý.
OdpovědětVymazatPrávě teď připravuji želé z granátového jablka, pak také nějaký jahodový džem a balzamikový ocet, velmi speciální. Shromáždil jsem bezové květy, abych připravil sirup, a přidal jsem je do koláčů.
Zdravím vás s láskou
Ciao Susanna
U nás granátová jablka nezrají. Na jahůdky se těším, ty užíváme jen tak hned ze záhonku a poté také jako džem a sirup. Je to pochoutka. Bezinky já moc nemusím, i když vím, že mají léčivou sílu.
VymazatDoma jsme ho dělali s mámou. Já pak po přestěhování do PV první roky taky, jenže pak tu přibylo hodně pejsků a už to nešlo. Máš moc hezky polepené skleničky.
OdpovědětVymazatTak u nás v zahrádce a i na Běláku je to bez pejsků a snad v pořádku.
VymazatTo jest pyszny i zdrowy miód. Ty dodatkowo masz kwiaty zebrane ze swojego trawnika - szczęściara! Ładnie ozdobiłaś słoiczki.
OdpovědětVymazatPozdrawiam :)
Nevydržela jsem až do zimy a už nyní si ho dávám do čaje.
VymazatJanko, krásně jsi med nazdobila a v zimním období bude výborný na nachlazení. Já letos nedělala, pampelišky rychle odkvetly.
OdpovědětVymazatMěj krásné dny. Iva
U nás to bylo také problematické. Po vysečení trávníku na zahrádce jsem musela čekat až vykvetoz nové. Ale stále pršelo a sluníčko nesvíuilo, tak to dlouho trvalo než nějaké opět vykvetly.
VymazatJani, pampeliškový med jsem dělávala, když byly děti malé. Teď už jsem ho dlouho nevařila. Každý rok si říkám, že ho znovu udělám a zase nic. :o)
OdpovědětVymazatMáš hezké etikety. D.
Díky za pochvalu. Vždycky všechno nejde. Ale to přece nevadí. Příště to určitě vyjde.
Vymazatamaed jsem kdysi také dělávala, nyní už jen klasika od včelaře. ☺
OdpovědětVymazatNo, od včelaře ten je nejlepší.
OdpovědětVymazatJani, máš pěknou zasobu a skleničky hezky označené.
OdpovědětVymazatPampeliškový med znám. Dokonce jsem chvilku pomýšlela na to, že bych ho udělala, ale pak jsem koupila klasický med od kolegyně, její děda má včely. A vzala jsem rovnou čtyři sklenice, protože jedna je u nás tak na měsíc, já totiž čaj ničím jiným nesladím :-)
OdpovědětVymazat