neděle 16. května 2021

Každoroční akce

 Každoroční, mou neoblíbenou akcí, je dřevo. Většinou připadá na měsíc květen, to proto, aby do zimního období pěkně vyschlo. V  zájmu zachování klidné domácnosti se musím podřídit přání manžela a jít do toho. On stále upřednostňuje topení dřevem, i když máme zavedený plyn a možnost i jeho topením. A tak to i letos přišlo.

V pátek odpoledne přijelo autíčko se dřevem, které vyklopilo do průjezdu.


Nezdá se toho moc, ale bylo to 7 kubíků dřeva.


V sobotu ráno přijeli brigádníci a šlo se na věc. Počasí nám přálo. Bylo pod mrakem, ani teplo, ani zima, tak akorát na práci venku.

Manžel vymyslel organizaci, a tak nám vše šlo pěkně od ruky.



Zeť v průjezdu řezal klády na patřičnou délku, kluci nosili uřezané špalíky po několika schodech na místo, kde seděl manžel se štípačkou. 


Já jsem mu špalíky chystala a on je štípal.


 Poté jsme je naházeli do koleček a nejstarší vnouček je vozil na místo,
 kde se rovnaly do hraničky.
To byl úkol dcery.


Začali jsme o půl deváté a ve dvě hodiny bylo hotovo.


A to už je výsledek našeho sobotního snažení.
Sice nás s manželem dnes bolel "celý člověk", ale opět máme na rok vystaráno.
Letos jsme si několikrát přitopili plynem a hned jsme dva tisíce za plyn dopláceli. 
Takže snad se nám naše úsilí vyplatí.

A  po třetí hodině začalo pršet.....




24 komentářů:

  1. Jani, ještě, že máte tolik zdatných pomocníků. Syn také topí dřevem, snacha plyn nechtěla. Zatím si mohou koupit dřevo z lesa, kde se kácí a mají to za rozumnou cenu. Práce je pak na synovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez pomoci bychom to už asi nedali. Možná ano, ale trvalo by to asi týden a byli bychom úplně zmoženi.

      Vymazat
  2. Ciao Jana, skvělá a dokonalá organizace: každá měla svůj specifický úkol. A jaké velké uspokojení je vidět celou dřevěnou zeď připravenou pro další krby. Ale myslím ... druhý den kdo ví, co bolí zad!
    Vřelý pozdrav
    Susanna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt jsme byli tentokrát dobře sehraní. Kluci už jsou větší a zastanou něco práce. Moc nás potěšili.

      Vymazat
  3. Když se zapojí celá rodina, tak jde práce od ruky. Ani se nedivím, že to není tvoje hobby, ale teplíčko je potom příjemné. Měj se fajn, zdravím 😀😀😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel tvrdí, že topení dřevem je úplně jiné než plynem. Já mu to nevyvracím.

      Vymazat
  4. Jani, nedivím se, teplo ze dřeva je hodně fajn, takové jiné, příjemnější :-) Když pomůže tolik šikovných ruk, jde to jedna báseň :-) A u Vás už se může říct..." Až se zima zeptá...." :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, ale ať je zima ještě dlouho schovaná. Já mám ráda teplíčko od sluníčka. Mně horko nevadí a dokonce se na něho těším.

      Vymazat
  5. Uf, Jani, docela jsem se zapotila s vámi, ale to teploučko a praskání dřeva už uslyšíte jenom vy a po právu. Za pomocníky jsi byla určitě vděčná. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomocníčci byli letos skvělí. My jsme s manželem počítali, že dva dny nám stačit nebudou a s nimi jsme to zvládli za prodloužené dopoledne.

      Vymazat
  6. Jani, když praská oheň v kamnech nebo v krbu, je to moc fajn a úplně jiné teplo. To mám moc ráda, už několikrát jsem o krbových kamnech uvažovala,ale už jsem tuhle myšlenku opustila. Roky přibývají, síly ubývají...A tak topíme plynem, I když by se mi to taky líbilo. Je fajn, že jste na to měli pomocníky. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme kotel na tuhá paliva ve sklepě, takže to praskání ani moc neslyšíme, ale v podkroví je krb, a tam si to občas v zimě užíváme.

      Vymazat
  7. Teda ale jeli jste jako draci. Hezky jste si mákli.Smekám před špičkovou organizací práce. Pásová výroba jako když vyšije. Aneb manufakrura hadra. Jani, jste borci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reny, fakt to navazovalo jedno na druhé. Když jedna složka vypadla byl malér. Ale to se často nestávalo- /Pití, občerstvení, záchod...../

      Vymazat
  8. Un gran trabajo, me encanta la madera para el fuego. Besos.

    OdpovědětVymazat
  9. Byla to dřina.Já jsem jako holka nenáviděla skládání nasekaného dřeva do takové kopule(nevím,jak to nazvat).Taťka to organizoval ☺ Ale co bych dnes dala za to,že mně taťka seřve...
    Jani,přeji klidný podvečer ve zdraví ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do kopule měla seskládané dříví vždy moje babička, ke které jsem jezdila na prázdniny. Byla od Dukovan. Já jsem to vždycky obdivovala, jak to tak pěkně dokázali poskládat.

      Vymazat
  10. Vidím, že to není žádná legrace, ale pořádná rachota. Zahřejete se při tom dvakrát, říkávl můj tatínek, Jednou při tom ukládání a po druhé, když se zatopí.

    OdpovědětVymazat
  11. Vidím, že to byla pěkná dřiva, ale už jste se u toho dřeva jednou zahřáli a po druhé, až se zatopí. To říkával můj tatínek.

    OdpovědětVymazat
  12. Na tom je vidět, jak organizace práce je potřebná a že u práce se má přemýšlet. Každý to nedokáže, ani řemeslníci ne vždy, když jsem si je pozvala do bytu, u vás to klapalo a spokojenost jistě velká. ☺

    OdpovědětVymazat
  13. U nás se dřevo také dělalo každý rok. Vždy fůra dřeva a dělala se na přes rok. Vloni jsme poprvé vyzkoušeli topit peletami a je to něco úplně jiného. Topíte stále v krbových kamnech, takže nepřijdete o to teplo domova, ale je to bez práce, což je pro mě, s mými bolavými zády, skvělé řešení :-) .

    OdpovědětVymazat

Háčkované slepičky

Co by to byly za Velikonoce jen s vajíčky a zajíčky. I slepičky nesmí chybět. Sice nemám žádný nový vzor, ale tyto slepičky, do kterých se d...