pátek 2. května 2025

Když je žluto

 A letos opravdu bylo. Plný trávník nádherných žlutých pampelišek. Takových velkých, zdravých a krásně kvetoucích velkými květy. Proč toho nevyužít???

A tak jsem se dala do pampeliškového medu. Natrhala  300 květů pampelišek, nechala na plechu, aby mohli vylézt případní návštěvníci květů, poté dala do hrnce a zalila 1,5 litrem vody a přidala na kolečka nakrájený jeden velký pomeranč. Povařila 15 minut a nechala vyluhovat do dalšího dne.

Druhý den jsem směs přecedila přes pláténko, přidala 1,5 kg cukru a vařila, až směs začala houstnout a vypadala medově.


Naplnila do čistých malých skleniček, zavíčkovala a přes noc je obrátila dnem vzhůru.
Je mně jasné, že pravý med od včelek tento pampeliškový med nenahradí, ale do čaje je výborný.


A letošní raritky?? Pampelišková dvojčátka.


A bylo jich docela hodně.


Přeji krásné májové dny!!!!





19 komentářů:

  1. Janko, když byly děti malé, taky jsem ho vařila. Máš moc krásné etikety!
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já ho ráda připravuji a potom také skleničkami obdarovávám mé blízké.

      Vymazat
  2. My jsme našli zmutovanou pampelišku, která byla jako siamská osmerčata, to jsem ještě nikdy předtím neviděla.

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem med dříve dělala. Teď už ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem tu spoustu nádherně kvetoucích pampelišek nějak zužitkovat.

      Vymazat
  4. I my jsme dřív med dělávali, ale nějak po něm už není doma poptávka. Tak se pampeliškovými loukami jen kochách. Bohužel nejvíc žluté v krajině teď připadá na řepku. Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dcera si sladí čaj zásadně medem nebo třtinovým cukrem, tak bude mít alespoň nějakou změnu.

      Vymazat
  5. Také jsem dělávala když byly děti malé,teď už nemám pro koho.🌞

    OdpovědětVymazat
  6. Pampeliškový med jsem dělávala taky když byli naši kluci malí a pak i pro vnoučata. Jenže i ta jsou už velká a velký zájem o něj nemají.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Tetkapernikarka
    Pampeliška-jarní, žlutá kráska. Jani i u nás se s ní už po léta taky hodně kamarádíme. 😊 Využívám ji úplně celou, květy, stopky, listy a i kořen. Z toho si děláme výluh. Med už pravidelně nedělám, ale je výborný, úplně si představují jeho vůni.
    Přeji pěkné dny 🌞 🍀🥰 Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, měla bych se ji také naučit využívat celou, protože je to opravdu velká "medicína".

      Vymazat
  8. Janko i u nás odzvonilo pampeliškovému medu. Také nám přišel jak byly děti malé k chuti. ☺

    OdpovědětVymazat
  9. No conocía esta miel de diente de león. Gracias. Besos.

    OdpovědětVymazat
  10. Janko, letos jsem dělala pampeliškový med asi po 100 letech. Ani nevím proč, ale mám ho z podobného množství jako ty. Je krásně tmavý a nádherně voní, však jsem u něj stála pěkně dlouho. Přeji pěkný víkend, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat

Mydýlka

Jak jde rok, tak někdo z mých kamarádek a přátel má narozeniny či svátek a já jsem taková, že ho chci potěšit malým dárečkem. Ten ale nekupu...