A letos opravdu bylo. Plný trávník nádherných žlutých pampelišek. Takových velkých, zdravých a krásně kvetoucích velkými květy. Proč toho nevyužít???
A tak jsem se dala do pampeliškového medu. Natrhala 300 květů pampelišek, nechala na plechu, aby mohli vylézt případní návštěvníci květů, poté dala do hrnce a zalila 1,5 litrem vody a přidala na kolečka nakrájený jeden velký pomeranč. Povařila 15 minut a nechala vyluhovat do dalšího dne.
Druhý den jsem směs přecedila přes pláténko, přidala 1,5 kg cukru a vařila, až směs začala houstnout a vypadala medově.
Naplnila do čistých malých skleniček, zavíčkovala a přes noc je obrátila dnem vzhůru.
Je mně jasné, že pravý med od včelek tento pampeliškový med nenahradí, ale do čaje je výborný.
A letošní raritky?? Pampelišková dvojčátka.
A bylo jich docela hodně.
Přeji krásné májové dny!!!!
Janko, když byly děti malé, taky jsem ho vařila. Máš moc krásné etikety!
OdpovědětVymazatPřeji hezkou sobotu, Helena
Helenko, já ho ráda připravuji a potom také skleničkami obdarovávám mé blízké.
VymazatMy jsme našli zmutovanou pampelišku, která byla jako siamská osmerčata, to jsem ještě nikdy předtím neviděla.
OdpovědětVymazatTak to muselo být něco! Příroda dělá divy.
VymazatTaké jsem med dříve dělala. Teď už ne.
OdpovědětVymazatChtěla jsem tu spoustu nádherně kvetoucích pampelišek nějak zužitkovat.
VymazatI my jsme dřív med dělávali, ale nějak po něm už není doma poptávka. Tak se pampeliškovými loukami jen kochách. Bohužel nejvíc žluté v krajině teď připadá na řepku. Hezký den
OdpovědětVymazatDcera si sladí čaj zásadně medem nebo třtinovým cukrem, tak bude mít alespoň nějakou změnu.
VymazatTaké jsem dělávala když byly děti malé,teď už nemám pro koho.🌞
OdpovědětVymazatTak to je škoda. Třeba by se někdo našel.....
VymazatPampeliškový med jsem dělávala taky když byli naši kluci malí a pak i pro vnoučata. Jenže i ta jsou už velká a velký zájem o něj nemají.
OdpovědětVymazatHezký den !
Hanka
Nevědí, o co přicházejí.
VymazatTetkapernikarka
OdpovědětVymazatPampeliška-jarní, žlutá kráska. Jani i u nás se s ní už po léta taky hodně kamarádíme. 😊 Využívám ji úplně celou, květy, stopky, listy a i kořen. Z toho si děláme výluh. Med už pravidelně nedělám, ale je výborný, úplně si představují jeho vůni.
Přeji pěkné dny 🌞 🍀🥰 Alena
No, měla bych se ji také naučit využívat celou, protože je to opravdu velká "medicína".
VymazatJanko i u nás odzvonilo pampeliškovému medu. Také nám přišel jak byly děti malé k chuti. ☺
OdpovědětVymazatTa zase určitě děláte jiné dobroty.
VymazatNo conocía esta miel de diente de león. Gracias. Besos.
OdpovědětVymazatJe to opravdu dobrůtka.
OdpovědětVymazatJanko, letos jsem dělala pampeliškový med asi po 100 letech. Ani nevím proč, ale mám ho z podobného množství jako ty. Je krásně tmavý a nádherně voní, však jsem u něj stála pěkně dlouho. Přeji pěkný víkend, pá 😀😉
OdpovědětVymazat